Århus Børnefilm 2018-2019
6 film for 110 kr. – kun for medlemmer


Program sæson 2019 – 20:

Villads fra Valby (Danmark, 75 min)

13.00, 28.-29. september, 5.-6. oktober 2019:

Filmen fortæller om Villads på 6 år, der bor i Valby og skal i skole for første gang, men ikke med sin bedste vilje. Han er en frisk dreng med to ældre søstre. Forældrene forsøger på forskellig måde at tackle Villads’ fantasifulde lege og udfald, der ikke altid er helt så gennemtænkte, som man kunne ønske sig. Almindelig dannelse med takt og tone indenfor de voksnes rammer er ikke lige sådan at fange for Villads. Der bliver udvist ”beundringsværdig” stor tålmodighed, bl.a. da han er ved at spolere en havefest på vejen ved at bortføre nabokonens fine ’canapeer’, der bliver spist og/eller smidt væk.

Det bliver sværere for Villads, da verden åbner sig med skolen, hvor han skal forholde sig til nye venner – og en klasselærer, der er mindre forstående og tålmodig end mor og far. Dog kan samme skolelærer flippe helt ud, når det gælder rollespil, så dermed får Villads chancen for at vise hvad han dur til på ”slagmarken”. Det går selvfølgelig ikke helt som planlagt. Villads vil hellere gå sine egne veje, f.eks. som superhelten Speedman eller på farlig dykkermission i badebassinet med den lidt yngre nabopige Frida, hvor de kommer til at tage livet af mors iPhone.

Sådan træner du din drage 3 (USA, 100 min)

13.00, 26.-27. oktober, 2.-3. november 2019:

Hikke er blevet høvding og alle på Bersærkø arbejder med at redde drager. Bersærkø er blevet et fredeligt sted at bo, men øen er overfyldt med de mange drager, og derfor måske ikke så fredelig alligevel. Hikke og hans venner redder drager fra andre vikinger. På et af deres togter møder de den berygtede dragejæger Grimmel. Han har svoret at udrydde alle natskygger.

En hun-natskygge som kan gøre sig usynlig bliver fanget, og den bruger Grimmel til at lokke Tandløs med for at fange ham. Tandløs bliver med det samme forelsket i hun-natskyggen, og hans fokus på Hikke bliver mindre. Der er nogle sjove og rørende scener, hvor Tandløs gør kur til hunnatskyggen.

Hikke vil redde alle dragerne, og kommer i tanke om at hans far, Havblik, har fortalt ham om et eventyrligt rige ved verdens yderste kant. Et rige, hvor alle drager kommer fra, og kan leve i fred for mennesker. Drager og mennesker flygter fra Bersærkø pga. Grimmel og hans hær. De kender ikke vejen til den mystiske drageverden, men agter at finde den. Tandløs er distraheret hele turen, fordi han fornemmer hun-natskyggens nærvær. De finder en ø til en midlertidig lejr, men de fleste vikinger ønsker at blive boende.

Der er et stort opgør mod Grimmel, hvilket ender med at han dør. Mennesker og drager skilles, og dragerne flyver til den mystiske verden, hvor Tandløs og hun-natskyggen bliver hyldet som konge og dronning. Hikke bliver en god høvding for vikingerne. Han og Astrid bliver gift, og kommer mange år senere tilbage til kanten af dragernes verden, nu med deres børn. Her møder de Tandløs, viser hinanden deres børn og glæder sig over at det er gået alle godt.

Julemandens datter (Danmark, 90 min)

13.00, 16.-17. og 23.-24. november 2019:

I Grønland bor 12-årige Lucia med sin mor Claudia og sin far Julius, bedre kendt som Julemanden. Lucia går på den internationale julemandsskole og vil så gerne være julemand. Det må hun bare ikke, for det er kun drenge, der får lov til at gå i julemandsklassen. Ved julefesten for alverdens julemænd vinder Lucia i lotteriet og må ønske sig, det hun allerhelst vil. Hun vil selvfølgelig gerne i julemandsklassen. Ældrerådet må træde sammen, og beslutter sig for at give hende én chance for at bevise, at hun kan være en ligeså god julemandselev som drengene. Hendes opgave går ud på, indenfor få dage, at opfylde menneskedrengen Alberts største juleønske – at hans far, der er ramt af en mystisk sygdom, bliver rask.

Alberts far er blevet smittet af den ondskabsfulde Krampus, da han forsøgte at finde en hemmelig skat i den hule, hvor Krampus holder til. Lucia indser, at det næsten er en umulig opgave – idet hun er nødt til at fange Krampus for at gøre Alberts far rask igen. Men Lucia tager alligevel mod Danmark med sin far på slæb for at møde Albert og ikke mindst for at finde Krampus. Med sig har hun en bog, som hun har fået af den blinde julemandsbibliotekar, og som indeholder al den viden, som alverdens julemænd har indsamlet gennem tiderne.

Vel ankommet til Niels Bryggersvej 18 i Viborg møder hun Albert og senere på sanatoriet, hvor Alberts rablende skøre far opholder sig, opdager hun, at han har fået krampusmærket, og det eneste, der kan hjælpe er at drikke tårer fra Krampus. Via diverse ledetråde og et gammel kort går jagten nu ind på at finde Krampus. I starten får de hjælp af Gorm Kopernikus, Albert fars chef og leder af museum. Det viser sig dog, at Kopernikus har skumle hensigter.

Efter mange genvordigheder finder de endelig Krampus dybt inde i hulen. Det viser sig, at hun også i sin tid har gået på julemandskolen og ønsket at blive julemand, men blev bortvist. Efter at have uskadeliggjort Kopernikus, og fået Krampus til at græde, det har hun nemlig glemt, får de gjort Alberts far rask. De når alle frem til skolen i sidste øjeblik. Lucia får herefter lov til at starte i julemandsklassen.

Sig det’ løgn Luis (Danmark/Tyskland, 85 min)

13.00, 4.-5. og 11.-12. januar 2020:

Luis er en ensom 11-årig dreng, der lever alene med sin far, efter morens død. Livet med faren er ikke let. Faren bruger al tid og tankevirksomhed på arbejdet som ufolog – han er fuldstændig overbevist om, at der findes liv i det ydre rum, og han vil gøre alt for at bevise det. Livet for Luis er derfor også præget af, at han selv skal stå for at skabe rammerne for barndommen, hvilket selvfølgelig ikke er nemt for en 11-årig dreng i sorg. Den overhængende fare for at blive fjernet fra hjemmet er derfor konstant til stede, og både skole og børneværnet gør ikke livet nemmere for Luis, der både mobbes af skolens elever og forfølges af den ondsindede Fru Diekendaker fra børneværnet.

Men en dag sker der noget, der vender op og ned på Luis tilværelse. Et rumskib styrter ned ved en nedlagt benzinstation tæt ved Luis hus, og ud af det kommer tre små rumvæsener, Mog, Nag og Wabo. Pludselig giver farens overdrevne fokusering på det ydre rum mening, og Luis kaster sig nu ud i at hjælpe de tre rumvæsener med at skaffe det, de er kommet for. En genstand fra en homeshopping-kanal. Til gengæld hjælper Mog, Nag og Wabo så Luis kan komme ud af kløerne på Fru Diekendaker. Begge opgaver kræver stor opfindsomhed og samarbejde mellem Luis og de tre skøre rumvæsener, og der udvikler sig et helt særligt bånd og venskab imellem dem. Det kræves også, da både skole og naboer gør alt for at modarbejde dem, og Fru Diekendaker viser sig at være langt mere ondskabsfuld og udspekuleret. Men heldigvis ender det hele godt og både rumvæsener og Luis, får det, de drømmer om.

Pjuske flyver fra reden (Island, 80 min)

13.00, 25.-26. januar, 1.-2. februar 2020:

Vi følger forskellige trækfugle, der flyver hjem til deres sommerresidens et sted på Island, hvor de som sædvanlig modtages af den snedige rovfugl, Dyster. Heldigvis bliver deres indflyvning beskyttet af årvågne terner, så de fleste fugle kan lande sikkert og finde deres rede. Her bliver hovedpersonen Pjuske udklækket som én af de små hjejler. Han har en herlig tid sommeren over med Pjuskine og de andre fugleunger, men har ingen succes med flyvetimerne. Under det første forsøg er han ved at blive fanget af rovfuglen. Da faren vil redde Pjuske, bliver han selv Dysters bytte. I sin sorg holder Pjuske fast på en af farens fjer som det eneste minde. Den bliver til stor trøst for den lille fugleunge, lige indtil den barske vind blæser fjeren væk.

Pjuske når ikke at lære at flyve og er uheldigvis ude af syne, da hans familie skal trække sydpå igen, så de tror, at han også er blevet offer for den onde rovfugl. Pjuske bliver efterladt og må flygte fra vinteren og den snigende kulde. Han har hørt de andre fugle tale om et sted, hvor der er varmt året rundt, så man kan søge ly der. Desværre er det en lang rejse til fods over fjelde og gletsjere til den mystiske Paradisdal. Undervejs slår Pjuske følge med den skøre fugl, Rypert (kjove). Sammen klarer de mange udfordringer og farlige situationer, indtil de når frem til dalen, hvor der allerede er nogle overvintrende dyr og fugle. Her overvinder Pjuske efterhånden sin flyskræk og bliver så selvsikker, at han kan flyve tilbage for at tage imod sin familie på redepladsen, da foråret nærmer sig igen.

Pjuske er bekymret over, at rovfuglen gør sig klar til at overfalde de hjemkomne fuglefamilier igen, så han og Rypert bestemmer sig for at få uskadeliggjort falken. Desværre falder flere af deres forsøg uheldigt ud, men til sidst lykkes det dem at få ram på rovfuglen Dyster én gang for alle. Det betyder, at alle trækfuglene kan flyve hjem og lande uden risiko. Stor er glæden hos Pjuskes familie og Pjuskine, da de opdager, at han alligevel er i live, så det bliver et herligt sommerophold. Da vinteren nærmer sig, flyver de alle sydpå mod varmere himmelstrøg.

Flip og Flop – mission umulig (Spanien, 90 min)

13.00, 22.-23. februar, 29. februar-1. marts 2020:

Der er grinegaranti, når de to gakkede og håbløse TIA-agenter Flip & Flop drager ud på en ny mission. Superskurken Jimmy har nemlig stjålet nogle tophemmelige dokumenter fra TIA-hovedkontoret, og i mangel på bedre sender agentchefen modvilligt Flip & Flop af sted for at skaffe dokumenterne tilbage. For at klare missionen og vise deres værd, bliver de to agenter tvunget til at samarbejde med den kriminelle Skallesmæk, der netop er stukket af fra fængslet, samt TIA’s egen skøre videnskabsmand. Det umage team kaster sig ud på et hæsblæsende og hylende morsomt eventyr på jagt efter de vigtige dokumenter.

Filmene vises i Nordisk Film Biografer Trøjborg, Tordenskjoldsgade 41, Aarhus N.