Århus Børnefilm 2020-2021
6 film for 110 kr. – kun for medlemmer

Århus Børnefilm 2020-21

Gooseboy (Danmark, 87 min)

kl. 13.00, 26.-27. september, 3.-4. oktober 2020:

Viggo bor alene med sin mor. Han bruger al sin fritid på at spille VR-spillet Gooseboy og har lige fået sommerferie. Viggo bliver afbrudt af sin mor, som kommer hjem og skifter tøj mellem sine jobs. Men så ringer Vigga på døren! Hun har set Viggo løbe rundt og baske med vingerne med en gåsehjelm på og hun er på udkik efter en sommerkæreste. De tager til havnebadet, hvor Vigga redder Viggo, som ikke kan svømme, fra at drukne og en anden dag klatrer de, men heller ikke det, er Viggo god til. Det eneste Viggo er god til er at spille Gooseboy!

Vigga giver dog ikke så nemt op og inviterer sig selv til middag hos Viggo. Lige inden hun kommer flyver en gås dog ind i vinduet hos Viggo og ligger på altanen. Viggo tror først den er død, men så vågner den og siger ’widder-wadder’. Gåsen har mistet evnen til at tale som en gås, men taler nu som et menneske! Den præsenterer sig som Nissemand og fortæller at den med Bette-mor og resten af flokken var på vej mod nord, da den blev ramt at et fly og brækkede sin vinge. Viggo går ud for at åbne døren for Vigga og da han vil vise hende Nissemand er han væk. Viggo leder efter gåsen og ender i et tog, hvor de gemmer sig for kontrollørerne i det ellers tomme tog. De bliver fundet og efter en sang om at køre uden billet bliver de sat af toget ude i en skov. Viggo vil hjem, mens Nissemand vil mod nord til sin flok.

På deres vej møder de en skovkvinde, som hjælper dem med et sted at sove og mad. De møder også fårehyrden, som hjælper dem op ad en stejl skrænt – du kan meget mere end du tror! De bliver uvenner da det går op for Viggo at de er på vej mod nord og ikke hjem til ham. De skilles. Viggo møder fire brødre og mødet med dem gør at Viggo beslutter sig for at hjælpe Nissemand. Da de kommer til bjerget, udløses der en lavine. Alle overlever og Nissemand bliver en almindelig gås igen og flyver op til sin flok. Viggo, som er blevet fundet af sin mor og Vigga kommer til en hytte, hvor det viser sig at Viggos far bor.

Bjørnene fra Sicilien (Frankrig/Italien, 82 min)

kl. 13.00, 24.-25. oktober, 31. oktober-1. november 2020:

En historiefortæller og hans datter søger ly for kulden i en bjerghule. Datteren er nervøs for bjørne, men faren beroliger hende – det er mange år siden, der var bjørne på Sicilien. Ikke desto mindre dukker en bjørn frem fra mørket.

Far og datter tilbyder at opføre en historie til gengæld for husly. De fortæller historien om dengang bjørnene kom til Sicilien: Bjørnene levede i fred og fordragelighed under deres retfærdige konge, Leander. En dag blev Leanders søn skyllet med floden, og Leander troede ham død. Men nogen fortalte Leander, at nogle bjørne bliver taget af mennesker og sat til at optræde i cirkus. Optændt af håb om at finde Leanders søn, forsøgte bjørnene at invadere menneskenes landsby. Det kom til hårde kampe, men til sidst kom bjørnene ind i landsbyen – hvor de fandt sønnen i færd med at optræde som linedanser. Leander tryglede menneskene om fred, men menneskefyrsten skød og dræbte Leanders søn. Heldigvis havde en troldmand en besværgelse, som kunne redde bjørnedrengen fra døden. Menneskene så Leanders retfærdighed, og han blev konge for både menneske og bjørne. Og således slutter deres historie.

Men bjørnen i hulen kender fortsættelsen på historien: Ganske vist levede mennesker og bjørne sammen i fred. Men på et tidspunkt blev troldmandens stav stjålet, og Leander skyede ingen midler for at finde det skyldige menneske. Som viste sig at være en bjørn med ambitioner om at overtage magten i landet. Bjørnene indså, at de ikke hørte hjemme sammen med menneskene og forlod Sicilien.

Bjergkøbing rejser til Månen (Norge 75 min)

kl. 13.00, 14.-15. og 21.-22. november 2020:

Kan man egentlig eje selveste månen? Det spørger Ludvig sig selv om, alt imens hans venner Theodor og Sofus ivrigt hjælper den norske regering med at komme til månen for at gøre krav på den. Hvad ingen af dem ved er, at regeringen har flere skumle planer på denne månerejse. Et rumkapløb er skudt i gang, efter det er bestemt ved lov, at man nu kan eje selveste månen. Tænk hvis det var os!

Det synes opfinderen Theodor Fælgen og hans ven Sofus lyder spændende, også selvom Ludvig er lidt skeptisk. I den norske regering er man også ivrige for at komme til månen, så Theodor får opbakning til at bygge sin raket. Hele landet holder øje med lille Bjergkøbing, da dagen endelig kommer hvor raketten skal sendes afsted. Kun Ludvig er træt af rumkapløbet, men kommer ved et uheld sammen med Sofus og statsmanden Vigfus op i raketten. Vigfus er især interesseret i månens særlige støv, der er det, der får den til at lyse så klart, men det kan vist også bruges til andre ting…

Superbror (Danmark/Tyskland, 85 min)

kl. 13.00, 9.-10. og 16.-17. januar 2021:

Anton på 10 år ønsker sig mere end noget andet en ”rigtig” storebror. Han må ofte tilsidesætte sig selv i hensynet til sin autistiske storebror, Buller, og han drømmer om en anden Buller – en Buller som kan hjælpe ham overfor bøllerne i skolegården.

Anton bliver gang på gang drillet af en gruppe drenge i skolegården og en dag, da det bliver for meget for ham, truer han drengene med, at hans storebror fra Amerika, som i øvrigt er karateekspert, vil komme og banke dem. Buller har det skidt med at se sin lillebror få tæv, men er for bange for drengene – og virkeligheden – til at forsøge at hjælpe ham.

På en skoleudflugt med klassen finder Anton en underlig og varm sten. I stenen, som er et stykke af en meteor, finder brødrene en ”Super-trip-remote” fra det ydre rum – et stykke superavanceret legetøj som giver brugeren superkræfter. Endelig kan Antons drøm om en superbror opfyldes.

Da Anton har ”skudt” Buller med remoten, opdager han til sin glæde, at Buller er blevet både sej og stærk og at han kan flyve – som Superman – når han altså lige får det lært ordentligt. Moren er lykkelig for Bullers forvandling, som hun tillægger en særlig the købt i dyre domme i en helsebutik. Som den kærlige mor, hun er, har hun gennem årene forsøgt næsten alt for at hjælpe Buller og dermed resten af familien. For at glæde hende, ”skyder” Anton også sig selv, således at også han kan flyve og de tager moren med på ”en flyvetyr til Paris for at spise en is” – en drøm hun længe har haft.

Desværre får magien en ende, og den får det lige da brødrene skal til at tage det sidste opgør med bøllerne. Så de 2 brødre må tage kampen op på bedste vis – uden Bullers superkræfter.

Kaptajn Bimse (Danmark, 75 min)

13.00, 30.-31. januar, 6.-7. februar 2021:

Pigen Anna er 7 år og meget glad for sin dukke og bamse. Desværre glemmer hun sin elskede dukke Sophie oppe i sommerhuset i Rørvig, og hendes forældre vil ikke køre derop og hente den. Anna ligger i sin seng om aftenen og er ked af det, selvom det er hendes fødselsdag næste dag. Hun kan ikke sove, mens hun tænker på, hvordan stakkels Sophie har det helt alene i det tomme hus.

Pludselig hører hun stemmer og brummelyde oppe under loftet. Det er Kaptajn Bimse og andenpiloten Goggeletten i det gule propelfly. De leder efter brændstof til flyet, nemlig rosiner, ”helst de solmodne fra Californien” – og sådan en pakke har Anna lige hentet i køkkenet. Derfor får hun overtalt de to til at hjælpe med at redde Sophie fra den visse ensomhed, så Anna kravler op ad rebstigen sammen med bamsen hr. Johnson, som vokser i størrelse undervejs. Så flyver de alle sammen af sted i flyvemaskinen Zanzibar oppe mellem skyerne.

Det bliver en forunderlig rejse, hvor det umage selskab træffer nogle mærkelige væsener. Da flyet løber tør for brændstof igen, må de nødlande i nærheden af et stort sandslot, hvor Fedtegreven bor. Han er fuldstændig optaget af sig selv og sine mange rosiner. Hans eneste selskab er en græshoppe, der er fanget i et syltetøjsglas. Det lykkes Anna at få overtalt den egoistiske Fedtegreve til at frigive nogle rosiner, mod at han kan se Zanzibar flyve. Goggeletten får ansvaret for at styre, mens de andre sover, men han kan ikke holde sig vågen, så flyet styrter ned i toppen af et træ. Her bor Bøverniklen, der er så rystende nervøs, at selskabet tror han er syg af ”en fluenza eller to”. Især er han bange for den mørke skov og den blå Hulkemor, der kommer frem om natten. Han kender dog til et hus med rosiner inde i skoven. Derfor sender Kaptajn Bimse Goggeletten og hr. Johnson ud for at finde huset, selvom de begge to er bange for at fare vild.

Til stor glæde for kaptajnen får Anna repareret propellen, som blev ødelagt i styrtet. Så går de to også ind i skoven sammen med Bøverniklen. Undervejs opdager Anna at Hulkemor bare er månen, der er meget venlig. Pludselig genkender Anna vejen til sommerhuset. Her finder de hr. Johnson, som prøver at redde Goggeletten op af skorstenen, mens dukke Sophie udsteder ordrer inde fra huset. Igen er det Anna, som må finde løsninger, så alle kan forenes og nå at flyve hjem, før det bliver Annas fødselsdag.

Næste morgen vækker Annas mor og far hende med sang og gaver, men det bliver først rigtig godt, da far finder dukke Sophie i skuffen med rosiner. Mon det var en drøm eller ej?

Toy Story 4 (USA 99 min)

kl. 13.00, 27.-28. februar, 6.-7. marts 2021:

Hyrdinden Bodil forsvandt for en del år siden. På et tidspunkt mellem Toy Story 2 og 3 vil være et kvalificeret gæt. Da vi tog afsked med Woody og vennerne i Toy Story 3 havde de fået et nyt hjem hos den lille pige Bonnie. Til trods for at Woody føler sig forpligtet til at tage sig af Bonnies ve og vel, finder han sig ofte henvist til bunden af skabet. Selv da Bonnie laver sit eget stykke legetøj af affald, Gafli, træder Woody til for at passe på dette nye yndlingslegetøj.

Da Bonnies familie skal på ferie, bliver Woody og det øvrige legetøj nødt til at tage med på turen for at beskytte Bonnie og passe på Gafli. Undervejs møder Woody dukken Gabby Gabby i en antikvitetshandel. Gabby Gabby har mistet sit stemmemodul og dermed evnen til at kommunikere med børn. Derfor henslæ – ber hun tilværelsen på en hylde i forretningen uden udsigt til nogensinde at blive leget med af et barn igen. (Et tema vi genkender fra de tidligere film: Et legetøjs fremmeste formål er at blive leget med).

Da Gabby Gabby opdager, at Woody stadig har sit stemmemodul, ønsker hun at operere det ud og ind i sig selv. Hvilket Woody ikke umiddelbart har til sinds at lade hende gøre. Under flugten fra Gabby Gabby møder Woody sin fordums kærlighed, Bodil. Hun er blevet fri af sin ejer og lever det søde liv på en legeplads med altid nye børn at blive leget med.

Woody indser, at tiden er inde til, at han skal leve sit eget liv fremfor at være afhængig af et enkelt barns kærlighed. Han afleverer sit stemmemodul til Gabby Gabby, tager afsked med sine venner og begiver sig ud på nye eventyr med Bodil. Sagaen om Toy Story er afrundet. Eller kan begynde på ny.

Filmene vises i Nordisk Film Biografer Trøjborg, Tordenskjoldsgade 41, Aarhus N.